Tuesday, March 1, 2011

Tiba-tiba rasa nk tulis blog...

Bismillahirrahmanirrahim.. dengan izin Allah aku menulis.. lame da x tulis blog,tapi mmng aku x nafikn blog ni bleh bantu kte wat macm2. ade yg buat jual barang.. tudung la skrng ni.. besepah2 blog meniaga tudung, bgus2..mengalakkn orng tup aurat pe kan.. dgn sape nk "menyampaikn" sesuatu pun blog byk membantu.

Nk dijadikan cerita.. nk tanye korang sme penah buat dosa atau kesalahn yg melibtkn orng lain? x pyah deny la.. sme orng pun de wat salh.. ha tu pehal mke sedih2 ingt dose la tuh.. bgus2.. kita ni mmng x lari dari wat dosa kan. Sebb tu Allah S.W.T surh kita bertaubt. Tapi dosa kita dengan Allah S.W.T,Allah berfirman suh kita taubat nasuha.. insaf dengan dosa2 kita yg lame kan.Maka clear la sme salh2 kita.MasyaAllah besar bltu rahmat Allah tu kan. Tapi lain plak cte nye dgn makhluk. pe plak cite nte.. cecite.. cecite. Nk dikabo kan... bila kita buat salah dengan manusia, penah x korng hadapi mase & ketika.. x kire macam mane korng dah cbe nk berubah.. orang tetap terkenang2 salah kita yg lama.Korang x paham?? awat le laju bebenor otak kome nih.

OK contoh 1.Seorang penagih dadah, memang niat de nk come clean,bersih dari dadah.. kate la time de menagih tu de g cedera kan adik bradik de yg lain ke kan2.. agak2 fmly de yg lain2 tu 100% ke support de nk berubah... ohtidak.com la jawbnye.

2.Soerang samseng kampung yg sme orng tau de ni kki pow, penyamun, peragut, mcm2 la.. lpas kua penjara dia insaf and nk berbakti pada kampung mungkin ada sesetgh nya masih berdendam dgn si dia ni.Ye dok?

3.Skop lagi kecik.. korng de wat salah dgn sorng kawan ni, byk kli ko mntk maaf pun de masih ingt bnde nih, mungkin di mulut die kate "i'm good bro.. gua xde hal" tpi dalam hati.. ble de benggang2 de ingt balik bnde2 ni mke timbul la balik dendam die.

byk la lagi.. korng relate la dgn hidup masing2, salah ibu bapa kat anak2 kdng2.. mak ayah bse la orng2 tue kdng2 nasiht de mngkn x kne gaye idup anak2 kota yg muda mudi nih,tpi betul..anak2 ni yg terase lebih.. pastu berhari2,mnggu2,bulan2,bertahun2 x nk tego mak bapak.. ceh.. x payah ego sngt la..

kelakar kan dunia.. Allah tuhan sekelian alam.. pemilik setia jasad dan nyawa di muka bumi ni.. degn mudah mengampunkn dosa2 hambanya, tpi manusia.. suka simpan dendam.. x lawak ke.. masing2 pk la... ade kne kat batang idung masing2 ke.. heheh.. rilek2... xde nk ckp pasal sape2 pun.. kesimpulannya... learn to forgive and forget. Jgn disimpan dendam2 ni.. x baik. baik simpan dinar emas ke.. perak ke.. hahaha.(pehal lak aku gelak2 nih)

percaye x klu aku kate.. orang yg xde dendam & hasad dengki tuh ciri2 ahli syurga?

Dan Kami cabutkan segala dendam dan hasad dengki dari hati mereka(di dalam syurga) yang mengalir beberap sungai di bawah (tempat) masing-masing dan mereka PULA BERSYUKUR dengan berkata: segala puji tertentu bagi Allahyg tlh memberi hidayt ptnjuk untuk (nikmat2) ini, padahal kami sesekali tidak akan mndpt ptnjuk klu Allah x memimpin kami. Sesungguhnya telah datang rasul-rasul tuhan kami dengn membawa kebenaran. Dan mereka diseru:Itulah syurga yang diberikan, kamu mewarisinya dgn sebb apa yg amu kerjakan.

Surah Al-'Araf 7:43

tpi ingt gak tu.. Allah x kan ubah klu kite sndri xde niat nk berubah..

Waallahu'alam.. jgn dipandang kepada siapa yg berkata. Sebb aku manusia biase yang byk kelemahan.Semoga Allah mengampunkan dosa2 kita semua.Semoga kita dimatikn dgn husnul khatimah.. amin..

1 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

 

~maknakehidupan~ Design by Insight © 2009